Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иржи Менцел: Хората имат нужда от хубави комедии

Снимка: БГНЕС

Световноизвестният чешки режисьор Иржи Менцел получи титлата "доктор хонорис кауза" на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София.

Познат от десетки филми, изпъстрени с ирония, но и с любов към съдбата на обикновения човек, Иржи Менцел днес в академичното си слово се върна към същността на наученото от най-добрите:

Учил съм се от добрите кинотворци - филмите на Чаплин, на творците от италианските кинокомедии, филмите на Били Уайлдър и много други. Филми, които с усмивка показват нашия живот и показват своите герои като същества, достойни за любов и снизхождение. 

С усмивка хората могат да бъдат опознати по-лесно. Филмите, издържани в менторски тон, които плашат и водят до депресия, не са по моя вкус. Върху мен повече въздействаше мамината усмивка, отколкото строгият тон на татко. Затова реших да правя комедии. Комедии и нищо друго, защото хубавите комедии са твърде малко, а хората имат нужда от тях.

Утре на "София филм фест" ще бъде прожекцията и на новия филм на Менцел "Донжуановците", след което ще има и дискусия с режисьора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна