Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в Гърция блокира всички държавни учреждения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка в Гърция блокира всички държавни учреждения. Има проблеми с транспорта. Лекарите също стачкуват. Протестни демонстрации провеждат синдикатите.

Гърция пак е блокирана от 24-часова стачка на държавните служители. Протестна демонстрация се провежда в Атина, подкрепена от демонстранти от цялата страна. Затворени са държавните учреждения, не работят и общинските служби. Учителите напуснаха работа, болниците приемат само спешни случаи. Транспортът спря. Всички съдебни служители участват в стачката. Протести има и по пристанищата.

От централата на гръцките синдикати съобщиха, че днешната стачка е предупредителна. Следващата седмица в сряда започва 48-часова стачка.

Причината за напрежението е обсъждан в парламента проектозакон за закриване на държавни фирми, уволнения на служители и премахване на допълнителните бонуси за извънреден труд на служителите.

Според ръководството на синдикатите, кредиторите на Гърция настояват със закон да се ограничат правата за протести и стачки в държавния сектор.

Сред демонстрантите са и депутати от опозицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна