Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Андреева: До есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания

Снимка: БГНЕС

Създаване на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, каза в предаването "Преди всички" министър Таня Андреава: Той ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Там ще разполагаме с около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента.

За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група.

Сдружението на общините представи списък на общинските болници, които трябва да бъдат подпомогнати.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че този списък съдържа 51 болници в същия брой общини, но те обслужват и съседни общини: Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии – за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението  и безработицата.

Гинка Чавдарова допълни, че има още 7 болници, които не са намерили място в списъка, но трябва да се намери възможност и те да бъдат подпомогнати.

Програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка
, каза в отговор министър Таня Андреева:

Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е. ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент./…/ Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс.


В оговор на информациите, че името на здравния министър е едно от най-критикуваните по време на срещата на БСП и правителството, Таня Андреева уточни, че не е останала с такова впечатление.

Разговора на Веселина Миланова с Таня Андреева и с Гинка Чавдарова можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна