Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многобройни нарушения на референдума в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Според представител на украинската избирателна комисия в гласуването в Крим са допуснати многобройни нарушения, нямащи нищо общо със свободното волеизявление. Основната схема на фалшификации е дописването в избирателните списъци, което в някои секции достига до една трета от включените в списъка, заяви председателят на кримското отделение на украинската избирателна комисия Андрей Кръйско:

 
Не е изключено гласуването на граждани на Руската федерация с руски паспорти, каквато информация постъпи от няколко източника. Допускаме, че са включени и "мъртви души", тъй като избирателните списъци не са актуализирани, а някои от тях са от 1999-а година.

В предаването "Преди всички" депутатът от "Атака" Деница Гаджева, която бе един от наблюдателите в Крим, каза, че референдумът е протекъл спокойно: Ние бяхме в няколко секции, наблюдавахме списъците, как се разписват хората, как пускат бюлетини. Те не слагат бюлетината в плик, но урните са много далеч от самата комисия и не се вижда за какво гласуваш.

Депутатът отрече твърдения на други наблюдатели, че навсякъде е имало военни части, които всяват страх и правят независимия референдум невъзможен: Съвсем категорично го заявявам. Аз съм обиколира три града. Няма никъде по улиците военни части, хората се движат свободно. Това е насаждане от Запад и е част от играта, която играе Западът.

Интервюто на Веселина Миланова с Деница Гаджева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна