Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бояджиев: Акцията в Лясковец е позорна, това е провал

Снимка: Катя Чорова

В никакъв случай акцията в Лясковец не е успешна. Според мен тя е позорна, това е провал. Това заяви в предаването "Нещо повече" експертът по сигурността Иван Бояджиев.

Не може да пратиш едва ли не на заколение обучени момчета, които научени на съвсем друг вид акции – за ударно развитие на нещата, бързо реагиране, бързо проникване и измъкване на виновниците или разстрелване на виновниците. А ти да ги пратиш да се занимават с една задача, която може да изпълни всеки квартален отговорник, полицай. Не мога да намеря обяснение. А това, че се измъкват леко-леко и че няма виновни – това е просто престъпление. Язък за обучените момчета. Но тяхното ръководство е толкова безобразно. Това не са специалисти, не са хора-ръководители, това са някакви измислени началници, които мислят, че правят нещо за държавата. Напротив, ще трябва вече гражданите да пазят полицията, а не полицията – гражданите
.

По думите на Бояджиев шестима са били простреляни по време на акцията. Има много начини, по които е можело Петков да бъде обезвреден, категоричен бе експертът.

Никой от тях няма да подаде оставка, защото никой в България не е свикнал да подава оставки. Всички прехвърлят сбърканите задачи на предишните
. /.../ Аз не знам, ако тази акция е безупречна, какво остава за други акции. Всички работи се замотават, защото полицията я товарят с несвойствени задачи. /…/ Дори във филмите не се струпват чак толкова много полицаи за един човек.

Цялото ръководство на МВР е пълно с непрофесионалисти,
каза Бояджиев и добави, че министър Цветлин Йовчев не му прилича на професионалист, съдейки по изказванията, които прави.

Експертът не изключи възможността Петков да осъди България в Европейския съд в Страсбург за това, че са му били нарушени правата като гражданин.

Цялото интервю на Емилия Антова с Иван Бояджиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени