Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Лариса решава съдбата на "русия ангел"

Съдът в гръцкия град Лариса решава окончателно съдбата на малката Мария, намерена в ромски лагер в Гърция. Българската държава предяви иск съдбата на детето да се реши от българските институции. 

Делото трябва да реши въпроса за окончателното попечителство върху малката Мария. Досега по решение на районния прокурор тя беше оставена на грижите на фондацията „Усмивката на детето”.

Българската страна е представила иск съдбата на Мария да се определи от българските институции. Доказа се, че биологичните родители на детето са семейство Русеви от град Николаево. По документи Мария е гръцки гражданин и е трудно съдът да прехвърли правата върху българската страна, коментират адвокати, запознати със случая.

Мнимите родители на Мария също искат попечителство, но те са в ареста по обвинение за отвличане и документни измами и не се очаква детето да бъде поверено на техните грижи.

В началото на следващата седмица се очаква решението на съда в Лариса. То ще е показателно за други идентични казуси. Във фондацията в момента се намира и 4-годишната Христина от Солун, намерена в ромско семейство, както и 11-месечната Соня, открита при полицейска акция в Катерини също в ромски лагер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени