Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не всички храни, продавани като био, отговарят на изискванията

Снимка: БГНЕС

Само за последната година фермерите, които произвеждат биопродукти, са се увеличили с близо 50%. Потребителите обаче трябва да бъдат внимателни, защото проверките показват, че на пазара с етикет "био" се продават и храни, които не отговарят на изискванията, предупреждават експертите. 

Броят на хората, които се занимават с биоземеделие, е нараснал от 2016 през 2012-а година до 3160 през 2013-а година, а площите са се увеличили почти двойно - от 40 на 79 хка.

По-голямата част от биопродуктите се изнасят за чужди пазари. Цените им са значително по-високи. Не всичко, предлагано като "био" на българския пазар, обаче е такова. Директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов даде пример отпреди няколко дни.

Ние възбранихме 50 тона млечни продукти на фирма, която в заглавието си носи думата "био". Забранихме ги за това, защото фирмата не разполага с хладилни съоръжения, а произвежда и продава млечни продукти. В този смисъл искам да кажа, че понякога със заглавието "био" се спекулира, обясни Моллов.

Според него въпросът с компетенциите по контрола и сертификацията на биохраните у нас все още е дискусионен. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна