Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов: Описваното в западната преса няма нищо общо с реалността в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Описваното в западната преса няма нищо общо с реалността в Крим. По никакъв начин нямаше хора с автомати там. Единствените въоръжени бяха от т.нар. части "Беркут", които не бяха разформировани в Крим. Те патрулираха вън от градовете, за да са сигурни, че няма да станат провокации. Отрядите за самоотбрана в градовете не бяха въоръжени.

Това каза в интервю за "Хоризонт" журналистът от в. "Дума" Александър Симов, който беше наблюдател на референдума в Крим. Той заяви, че е видял групи татари, отиващи да дадат гласа си за присъединяване към Русия в кримския град Красноперекопск, където е бил наблюдател. 

На територията на Крим няколко пъти са правени опити за нахлуване на "майдановците", които според местните са обикновени бандеровци и фашисти. Автобусите с екстремисти хората в Крим вече наричат иронично "поезда дружбы" (влакове на дружбата), допълни Симов.

Отделен въпрос е трябва ли или не да се признава референдумът, но той протече по начин, който не е укорителен по никакъв начин. Някои дребни нарушения има като изборна технология. Видях, че в България са изтъкнали, че гласуват в прозрачни урни с бюлетини без пликове. Обвинителите трябваше да видят, че във всички украински избори се гласува по подобен начин.

Симов изтъкна, че по същия начин са проведени изборите в Украйна през 2004-та и 2010-а година. Той осъди липсата на ясна позиция на страната ни по казуса с Крим и оцени това като пропусната възможност за България:

Европейските политици не са в състояние да разберат руския политически елит. Ние можехме, наистина имаме тази уникална възможност да познаваме руснаците, да се разбираме с тях и да се опитаме да бъдем територията, която да осъществи няква форма на истински диалог. Очевидно за пореден път се проспива тази възможност заради крайно ястребски позиции. Все едно, че ако размахаме на Русия пушки, ще постигнем нещо.

Според него разделението в БСП по повод на ставащото в Крим е по линията между елита и обикновения народ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени