Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелегална мрежа за доставка на опасни за здравето морски дарове беше разбита в Александруполис

Снимка: Борис Димитров

Полицията и пристанищните власти в град Александруполис разбиха нелегална мрежа за доставка на опасни за здравето скариди, калмари и раци. Предупреждават се клиентите да изискват сертификат за годност от търговците.
 
В дните на Великите пости най-търсени в търговската мрежа са пресни морски дарове. Цените им се повишиха. Здравните власти в Гърция предупреждават при покупка да се изискват необходимите сертификати за годност.
 
Днес полицията в град Александруполис арестува 5 души, които са предлагали на търговците скариди, калмари и раци без необходимите документи за годност. При извършената проверка от санитарните власти се оказа, че морските дарове са опасни за здравето и могат да доведат до хранително отравяне. Над 5 тона е конфискуваната стока. Полицията откри и мястото, където при липса на всякакви санитарни условия, стоката е била пакетирана и подготвена за пазара.
 
По повод на този случай се извършва пълна проверка на всички обекти в Александруполис и района, където се продават морски дарове. Предупредени са собствениците на заведения да не предлагат на клиентите скариди, калмари и раци, закупени от арестуваните лица. Търговските магазини в цялата страна, които предлагат пресни морски дарове, са под постоянен контрол на санитарните власти и полицията, съобщиха от министерството на здравеопазването. При нарушения срещу търговците започва съдебно производство по бързата процедура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна