Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емисията на държавни ценни книжа няма нищо общо с изборите, увери финансовият министър

Снимка: БГНЕС
З милиарда лева от емисията на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари ще бъдат използвани за рефинасиране на емисията от 2002 година и 1.3 милиарда за рефинансиране на стари емисии с падеж през тази година. Останалите 900 милиона лева ще бъдат използвани за финансиране на бюджетния дефицит. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в Стара Загора след среща с представители на бизнеса от региона, на която бяха представени възможности за кредитиране от Българската банка за развитие.

Финансовият министър беше категоричен, че външната емисия няма нищо общо с предстоящите избори.

Ние внимателно следим ситуацията на пазарите, те са много динамични като поведение, но ще се опитаме да изберем този прозорец, който е най-изгоден от гледна точка на интересите на държавата да емитираме при най-изгодна цена. Виждате в момента как се увеличи в момента и несигурността от гледна точка на събитията в Украйна. Трябва внимателно да се прецени кога ще се излезе, точно с каква валута и с какъв матуритет, т.е. с каква срочност ще са новите ценни книжа, каза Чобанов. 

На този етап не могат да се прогнозират в точни цифри възможните загуби за българската икономика и бизнес от евентуални строги санкции на Европейския съюз към Русия, коментира Петър Чобанов. Според него най-засегнати от тях ще бъдат страните от Централна и Източна Европа. Финансовият министър е оптимист, че българските фирми имат рефлекс да се ориентират бързо и да намират нови пазари. Чобанов отказа да коментира последиците от евентуалното отнемане на лицензите на ЕРП-тата, но се позова на потвърдения кредитен рейтинг на БЕХ.

На въпрос за риска от лошите кредити, финансовият министър отговори, че те намаляват, но в същото време се увеличават нивата на кредитиране.

От началото на годината ББР е отпуснала на бизнеса кредити за 100 милиона лева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна