Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадиев: ДАНС ще бъдат принудени да дават отговори, независимо дали им харесва или не

Снимка: БГНЕС

Известни бизнесмени, магистрати, банкери и политици се оказват оперативно интересни и обект на подслушване покрай избухналия в края на февруари скандал с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Това съобщи сайтът „Фактор.бг“, който потвърди информацията с документи, предоставени от анонимен източник. Публикацията стана повод депутатите от левицата Георги Кадиев и Георги Свиленски да поискат от Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на СРС-та изслушване на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

В предаването „Преди всички“ Георги Кадиев обясни: Справката изглежда доста професионално направена, с подписи, с изходящи номера, но все пак всичко може да се фалшифицира, така че бих искал наистина председателят на ДАНС да потвърди, че тя е истинска. До момента никой не е потвърдил и никой не е отрекъл, което ме кара да мисля, че все пак е по скоро истинска. Оттам нататък минаваме на следващите въпроси. Основната причина да поискаме тази проверка да не би целта да е онази стара практика – подслушва се един човек с цел всъщност да се подслушват хората, с които той говори – да не би това да е начинът да се разпростре подслушването върху повече хора нерегламентирано, сред които и народни представители, общински съветници, кметове. Последното нещо, което искам да се случи, е да се върнем към тези практики. Това трябваше да остане в миналото, да има ясни правила. В случая със сигурност има голям провал, най-малкото заради изтичането на самата справка. Не би трябвало такива неща да излизат, защото тя е с доста високо ниво на секретност. Задавам си и въпроса – дали пък не е и контролирано изтичане с цел създаване на цялата тази психоза кой е подслушван, защо и т.н. И аз, и колегата Свиленски внимателно прочетохме справката, виждаме, че там са споменати около 20-ина имена, но също така не са споменати много имена, с които със сигурност колегата Алексиев е говорил, споменавам тук името на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Там трябва да има много повече имена най-малкото на общински съветници, няма логика да го няма името на председателя на Общинския съвет и на куп други хора. Тогава си задавам въпроса – защо едни излизат, а други не излизат – на тези неща трябва да отговорят.

Кадиев слага и себе си в числото на подлежащите на атакуване политици: Атмосферата в България е толкова отровена, че прекалено много хора търсят някаква мръсотия и компромати, които могат и да не използват, но да си ги държат като „оръжие за по-добри времена“.

Никога не съм правил бизнес с Алексиев, никога не съм договарял някакви политически сделки. Единственото, за което си спомням със сигурност, че съм говорил, беше през декември за един законопроект – за Закона за местно самоуправление, за промяната на възнаграждението на общинските съветници. Там ми трябваше малко помощ от негова страна. Основно по общински проблеми. Свиленски ми каза, че е говорил един единствен път за последните 6 месеца с Орлин Алексиев и е цъфнал на видно място в тази справка, а хора, говорили много повече, ги няма никакви.

Утре ще пуснем подобно искане и до председателя на Комисията за контрол на СРС Бойко Рашков, подчерта Кадиев и добави категорично: Убедени сме в желанието си да стигнем до край.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна