Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин, откриване на туристически сезон `2014

Туристическа дестинация Видин

40
Снимка: Полина Тодорова

Ден преди Благовец в "Калейдоскоп" си говорим за готовността на Видин да посреща по запомнящ се начин гостите на града през новия туристически сезон. Решихме да споделим с вас, приятели, шареното ни приключение от първия ден от новия туристически сезон във Видин, който започна на чашка кафе в залите на художествената галерия "Никола Петров". В първата организирана група бяха колеги от местни и национални медии и видинчани, пожелали да видят града си като негови гости. В Галерията ни посрещна старши експертът по туризъм в Община Видин Цецка Цокова:

"Тази година, освен културния туризъм, който предлага Видин като туристическа дестинация, искаме да представим кулинарен и винен туризъм. Добрата новина е, че очакваме първите круизни кораби още утре."

СнимкаОт Галерията групата тръгна към пристана, където спират круизните кораби- за да се уверим, че наистина, при влизането по река Дунав в района на Видин, целият насрещен хоризонт е изпълнен от масивите на Балкана. И да си спомним и да разберем вълнението на автора на българския химн Цветан Радославов, който, вдъхновен от тази гледка, започва текста на своята песен за България с думите "Горда Стара планина"... В наши дни това усещане за уникалност на мястото допълваме с поглед през рамо срещу течението на реката, където в обратния хоризонт се очертава красивият мост над Дунав между Видин и Калафат. От пристанището групата тръгва през Дунавската градина по зеления маршрут към крайната цел на разходката- средновековната крепост "Баба Вида". Пътьом Цецка Цокова припомня историята на емблематични за града сгради и места- като Старата баня, сега хотел; Турската поща- сега туристически информационен център; трите храма- църквата "Свети Николай", Джамията на Осман Пазвантооглу и еврейската Синагога; старото винарско училище...
 
СнимкаСлед като прекосихме Крайдунавския парк- от художествената галерия "Никола Петров" до средновековната крепост "Баба Вида", групата се озова пред входа на крепостта. Там млади хора, облечени в средновековен стил, ни поканиха да изпробваме точността си в стрелба с лък.

Във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида"с усмивка ни посрещна скулпторът Александър Пройнов-Апер, който и това лято ще предлага на туристите свои пластики и картини на съвременни български художници. Там видинският кмет Герго Гергов откри официално туристическия сезон `2014 ето така:

Снимка"За мен е удоволствие да съобщя, че благодарение на усилията на Община Видин, на Регионалния исторически музей и всички културни институти потокът от туристи се увеличава непрекъснато. Над 45 000 е броят на българските и чуждестранни гости, посетили града ни и разгледали историческите забележителности през 2013 година. Убеден съм, че сериозна роля за все по-динамичните контакти има и мостът над река Дунав при Видин-Калафат, който отвори широко вратата ни към Европа. Но за да може лесно и удобно да се стигне до нашия град, е изключително важно да се подобри инфраструктурата и затова се лобира упорито в тази посока. По време на разговорите с премиера Пламен Орешарски и министри от правителството, които бяха в сряда във Видин заради изнесеното заседание на Министерски съвет, бе дадена категорична заявка, че този проблем е сред приоритетите. Удовлетворен съм, че този въпрос бе поставен на дневен ред и при първа възможност ще се решава стъпка по стъпка. Така че в скоро време "превземането" на Видин от туристи, които идват с автомобилен, железопътен, речен, а защо не скоро и с въздушен транспорт, ще бъде факт. И ние се подготвяме за това. До дни откриваме обновения информационен център на Община Видин, който ще предлага не само информационни услуги, но и характерни и уникални сувенири. Намерението ни е да се развива не само културен, но още винен и кулинарен туризъм. Благодаря на журналистите, че са тук. Ние разчитаме на тяхната инициатива да популяризират Видин като туристическа дестинация, защото старопрестолният ни град заслужава да се нареди в челните места редом с Велико Търново и Пловдив. Нека обединим усилията си за възраждането на славата на Видин като една от старите столици на България, с богата история и култура и го превърнем в една от перлите на брега на Дунав."

СнимкаСлед това в крепостта "Баба Вида" бе открита фотоизложба на тема "Спомени от стария Видин". Представя ни я Христина Кирилова, уредник нова история в Регионалния исторически музей:

"Подредили сме снимки, чрез които зрителите могат да проследят историческото развитие на Видин от средата на 19 до до 60-те години на 20 век. Започваме с годините на Възраждането. Следват снимки от първите години след Освобождението, когато в града започва забележителното строителство в духа на модерна Европа- сгради от тази епоха могат да се видят в града ни и днес. Проследили сме важни моменти от благоустрояването на Видин- когато се изготвя нов градоустройствен план, тече усилено строителство, оформят се първите площи на Крайдунавския парк. Включили сме снимки от първите стъпки на развитието на местната промишленост и търговия, строителството на новото пристанище и ж.п. линията, на обекти, свързани с образователното дело, на обекти за спорт и места за отдих. Специално място сме отделили на крепостта "Баба Вида", като наред със снимките сме аранжирали и две факсимилета на рисунки на художника Васил Анастасов от 1937 година."

СнимкаЗаредени с любопитство тръгваме към следващите приятни изненади- те ни очакваха в музей "Кръстатата казарма"- кулинарна изложба-конкурс "Видински рибен специалитет" и дегустация на вина. Участваха шест видински ресторанта, професионалните гимназии "Проф. д-р Асен Златаров" и "Михалаки Георгиев" и майсторки на стари нашенски рецепти от Видински фонд "Читалища". Петчленно жури, начело с професионален готвач, имаше трудната задача да избере най-доброто сред атрактивните кулинарни предложения, като критериите за оценка бяха аранжиране, оригиналност и вкусови качества.

Снимка


А докато журито опитваше и решаваше, вниманието ни бе привлечено от демонстрацията на т. нар. декантиране на вино, направена от Ина Захариева от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

След артистично представената луксозна ресторантьорска услуга, с чиния в едната ръка и фотоапарат в другата, разгледахме и опитахме от блюдата с народни рецепти от Видинско, където наш консултант бе Пролет Борисова, председател Видински фонд "Читалища".


СнимкаКметът Герго Гергов връчи приза "Видински рибен специалитет" на главния готвач на ресторант "Пуерто 77" Светослав Матеев Стойчев за ястието "Дунавска риба в морска сол".

Всички участници получиха грамоти, а Видински фонд "Читалища" и специална награда за съхранение на традициите във Видинския край.

Според народните вярвания, за да е добра годината, на Благовец човек трябва да е сит, доволен и с пари в джоба. Така се почувстваха в навечерието на празника всички гости на откриването на туристическия сезон във Видин, което завърши с едночасова разходка с кораба "Балканската принцеса" по река Дунав, в компанията на квартет от Симфониета Видин. И аз бях там, ядох и пих, и по брадата ми тече...

Що е то декантиране на вино, каква е рецептата на отличения ресторант- "Дунавска риба в морска сол", и как се приготвят народните рецепти "Качамак със сирене", туршия "Пияно грозде", десерт "Пелте с орехи", "Риба на пита", както и други кулинарни тайни, споделени лично от майсторите- чуйте в прикачения аудио файл!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна