Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция чества националния си празник при засилени мерки за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция отбелязва националния си празник с военен парад при извънредни мерки за сигурност.

Тържествата започнаха след празничната литургия за Благовещение. На 25-и март преди 193 години митрополитът на Патра, след литургия за Благовещение, издига гръцкия флаг и започва освободителната борба срещу турците. Гърците определят този ден на независимостта за национален празник.

Честванията в Атина включваха военен парад, а в Солун - ученическа манифестация. Над 5 хиляди полицаи са мобилизирани за опазване на реда в гръцката столица, а около 3 хиляди - в Солун. Специалните части за борба с безредиците също са в повишена готовност. Правителството се опасява от провокации в деня на националния празник. Синдикатът на учителите в Солун наруши забраната за протестни демонстрации на днешния ден. Няколко хиляди безработни учители протестират до Бялата кула в Солун.

Президентът и премиерът отправиха поздравление към гърците с явен оптимизъм за бъдещето на страната. Американският президент Барак Обама отправи специално послание към Атина в уверение, че приятелството с Гърция е по-силно от всякогаЛидерите на опозиционните партии, както и депутатите отказаха участие на днешните тържества в знак на протест срещу политиката на правителството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна