Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската стопанска камара ще представи анализ на проблемите в здравеопазването

Българската стопанска камара ще представи анализ на проблемите в здравеопазването с акцент върху финансовата обезпеченост и необходимостта от реформи в системата. Освен представители на браншовите организации на работодателите в системата участие в дискусията ще вземат и от Българския лекарски съюз.

Анализът е в отговор на диалога между институциите, който се води в последно време в контекста на необходимостта от финансово оздравяване на Националната здравноосигурителна каса и от радикални реформи в системата на осигуряването.

Освен недофинансирането анализът разглежда организацията и кадровата обезпеченост, нормативната недостатъчност и ефективността на здравната система.

От Стопанската камара предлагат решения, които касаят подобряването на събираемостта и ритмичното разплащане от страна на държавата за осигурените от нея лица. Друга идея на работодателите е деполитизацията на Здравната каса, като управителят й да се избира не от парламента, а от Надзорния съвет, а в управляващия орган да доминира най-големият платец на осигуровки, какъвто са работодателите, а не държавата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна