Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Греков: Ще направим предложение за данък върху пустеещите земи

| обновено на 31.03.14 в 15:00
Снимка: Радио Видин

Данък върху пустеещите земи в България поискаха две от най-големите браншови организации в земеделието на дискусия за проблемите в сектора. Един от най-сериозните проблеми е разпокъсаността на земята. България в момента е с най-раздробената земя в европейските страни. Средният размер на нива е 5,5 декара. За сравнение в Холандия средният парцел е 76 декара и средната цена е 3000 евро, докато у нас е 350 лева за декар.

Един от шансовете за уедряване е Законът за комасацията, който близо 20 години българският парламент не желае да приеме. Ако не се уедри земята, проблемите пред българското земеделие тепърва предстоят, казват браншовите организации и настояват да се въведе данък върху пустеещите земи.

Данъкът върху пустеещите земи е стъпка към окрупняването на парцелите, смята и ексземеделският министър Венцислав Върбанов: Да се въведе такса или данък за пустеещите земи, което би накарало всички собственици на такива земи да вземат едно важно за тях решение - дали ще потърсят начин да ги отдадат на земеделски производители, които желаят да ги обработват, или просто ще се освободат от тях, като ги предложат за продажба.

Идеята се подкрепя и от настоящия министър Димитър Греков: Данък върху пустеещата земя трябва да има и ще направим такива предложения.

И закон за комасацията, и данък върху земите ще се обсъждат на работна група, която според министър Грегов ще се събере до края на май.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна