Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва досъдебно производство за ремонта на ВиК мрежата в Монтана

Прокуратурата в Монтана образува досъдебно производство по сигнал, че при ремонта на ВиК мрежата на града се използват опасни за здравето материали. 

През октомври миналата година от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“ алармираха, че като инертен материал за уплътняване на канализационните тръби се използва хвост от мините в Чипровци, който съдържа недопустимо количество тежки метали. Тогава изпълнителите на мащабния ремонт оповестиха резултати от анализи на акредитирани лаборатории, според които материалът е безопасен и, по препоръка на строителния надзор, започнаха да използват строителен пясък, доставян от друго място.

Досъдебното производство започва, след като поради липса на средства не е извършена нито една експертиза на пробите, взети също през октомври от "Икономическа полиция". Сега лабораторният анализ ще бъде заплатен от прокуратурата.

Водният цикъл на Монтана стартира на 1 юли миналата година. Предвижда се подмяната на половината от 86-километровата канализационна мрежа и близо едно пета от водопроводната, чиято дължина е 101 километра. Проектът се финансира от програма „Околна среда“ и е на стойност 54 милиона лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна