Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Разходите за профилактика на майчино и детско здраве и за онкологични изследвания са увеличени

Разходите за профилактика на майчино и детско здраве и за онкологични изследвания са увеличени, съобщиха от Здравната каса. 

Здравната каса е платила повече средства за прегледи на деца до 18 години и на възрастни за 2013-а година в сравнение с 2012-а. Пациентите трябва да знаят, че възрастните имат право на профилактичен преглед един път годишно. Децата до 18 години имат право на повече от един профилактичен преглед. Когато личният лекар няма придобита специалност по педиатрия, профилактичните прегледи на децата до 18 години може да се извършат и от лекар-специалист в болниците.

При извършване на годишния профилактичен преглед личният лекар, веднъж на две години, има право да издаде направление за мамография при жените от 50 до 69 години и за рак на простатата при мъжете над 50 години.

През тази година касата заплаща на личните лекари профилактични прегледи за децата до 18 години и за възрастните между 8 и 9 лева. При лекарите-специалисти касата заплаща за профилактичните прегледи на бременните при гинеколозите 18 лева за първичен преглед и по 9,50 лева за профилактичен. За улеснение на хората и за обхвата и честотата на профилактичните прегледи, всеки личен лекар има задължение да поставя на общодостъпно място в лечебното заведение информация за профилактичните прегледи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна