Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват "Напеви от Северозапада" в Монтана

| обновено на 10.04.14 в 17:19
Снимка: Радио Видин

Младежкият дом в Монтана ще е домакин на националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада", който ще се проведе на 11 и 12 април. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Общината Златко Живков, който ще открие конкурса утре в 9:45 минути.

Над 700 талантливи момичета и момчета от 17 групи от Монтана, Берковица, Враца, Плевен, Видин, София, Бургас и други населени места ще вземат участие в конкурса. Разделите, в които ще се състезават младите таланти, са народно пеене, хореография, фолклорни ансамбли за обработен фолклор и инструменталисти. Певци и танцьори ще мерят сили за шести път в "Напеви от Северозапада", уточни директорът на Младежкия дом Асен Асенов:

Тази година новото в конкурса е разделът за студенти. В петък традиционно ще се надпяват в раздел "Народно пеене" всички участници, а в събота са другите два раздела - "Инструменталисти" и "Хореография".
 
Изпълненията на певците и танцьорите, ще бъдат оценявани от професионално жури - изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от исторически музей, град Чипровци, която ще бъде подредена на 11 и 12 април във фоайето на партера на Младежия дом и концертна програма на ансамабъл "Дунав" от град Видин на 12 април.
 
Шестият национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" се организира от Общинския младежки дом в Монтана, в партньорство със сдружение "Младежки Северозапад" и школа по български народни танци "Стоянови". Изявата се осъществява с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна