Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възкресение Христово

БНР Новини
Земенски манастир.
Снимка: БГНЕС

Честваме „Възкресение Христово” един от най-важните празници на православната ни религия. Затова ще ви предложа едно увлекателно пътуване към няколко свещени места, но не само към тях, а икъм самите себе си. В чужбина и в България. Защото именно този ден е подходящ за равносметка.
Ще споделя с вас впечатленията си от няколко места в Израел–градчетата по брега на Галилейското езеро, а после от Мъртво море, Витлеем и Ерусалим.
После ще се прехвърлим в Сирия, за да посетим заедно градчето Маалюля, където все още се говори арамейски–езикът на Исус Христос, както и Калаат Самаан–мястото, където десетилетия е прекарал в пост и молитва Симеон Стълпник.
Разказът ми ще завърши в България, където ще ви предложа да тръгнем по поречието на Струма, но не преди да сме се отбили до Земенския манастир. Ще продължим своя път през село Шишковци, където е работил дълги години Владимир Димитров-Майстора и ще се разделим при Руенския манастир и първата отшелническа пещера на Свети Иван Рилски над село Скрино.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна