Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четин Казак: Не смятам, че поправката за преференциалния вот ще го стимулира или ограничи

Снимка: БГНЕС

Предложението  за вписване на преференциалния вот в кръгче е измислено заради анализ на проф. Михаил Константинов, според когото, ако и двата избора са в квадрати, това може да доведе до объркване.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на парламентарната Правна комисия Четин Казак, който е автор на предложението. Изказването на Константинов е от февруари, когато Изборният кодекс вече е бил направен, а сега ДПС го внася в момент, когато така или иначе се променя Кодексът, допълни той.

Аз не смятам, че тази поправка би допринесла за накланяне на везните в едната или другата посока, било то за стимулиране, било то за спиране на преференциалното гласуване. Този, който е решил да гласува преференциално, така или иначе ще го направи и тази поправка  само ще го улесни, т.е. ще предотврати възможността той самият да сгреши неволно. А този, който не желае да упражни правото си на преференциален вот, тази поправка за него е без значение.

До седмица Казак очаква да бъде готова евролистата на ДПС. Според него част от избирателите на партията припознават Делян Пеевски като свой еврокандидат, въпреки че не се явява често в пленарна зала и е използвал само веднъж правото си на законодателна инициатива:

Не са много народните представители, които упражняват правото си на законодателна инициатива, тъй като не това е само задачата на един народен представител, така че общо взето нашите избиратели или част от тях, тези, които са участвали в номинацията на г-н Пеевски, са преценили, че той би могъл да бъде полезен не само чрез конкретното упражняване на каквато и да е законодателна инициатива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна