Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С цветя и върбови клонки се благославяха и българите в Истанбул

С цветя и върбови клонки за здраве се благословиха днес българите в Истанбул за православния празник Цветница. Екзархийската църква "Св. Йоан Рилски" в квартал "Шишли" се оказа малка, за да побере всички. Много хора изслушаха в двора, сред цъфналите цветя, празничната Света литургия, която изнесе свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков.

Възрастни българи разказаха,че по традиция окичват с осветени в църквата върбови клонки вратите на жилището, а също и че сплитат венче от осветената в църквата върба. След църковната служба в представителния салон на екзархията се състоя традиционно тържество с риба и вино, на което бяха поздравени именниците.

Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе изказа специална благодарност на досегашния генерален консул на България в Истанбул Александър Велев, който се връща в България, за неговия личен принос за укрепването на връзките на истанбулските българи със сънародниците в България.

От утре в българската екзархия в Истанбул започват традиционните християнски ритуали по случай Страстната седмица, на които ще гостува и митрополит от патриаршията в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна