Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Десислава Димитрова: Българският потребител е лишен от правото да избира

Снимка: БГНЕС

Slow Food e неправителствена, еко-гастрономическа организация, основана в Италия. Целта й е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да събуди интерес у хората към качествената храна, нейния произход и връзката й с общностите, които я произвеждат. Така потребителите се превръщат в съпроизводители, тъй като с избора си стимулират малките производства в различни части на света. Днес организацията има над 85 хиляди членове в 132 страни.

Координатор на Slow Food за България е доц. Десислава Димитрова. Тя работи и в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Доц. Димитрова смята, че колкото по-близо до природата е храната, която консумираме, толкова по-ценна и полезна е тя за нас:

Технологизирането на храната и хранителната индустрия води до сериозно объркване при пазаруване. Българският потребител е лишен от правото да избира. Той е принуден да купува единствено и само храната, която произвежда хранителната индустрия. Той е лишен от правото на директен контакт с фермера и да има достъп до фермерските храни. Нашата държава не е регламентирала този достъп. /…/ Ако ние избираме рекламираните храни и призивът на мултинационалните вериги магазини, че колкото е по-евтино, толкова е по-изгодно за потребителя, това означава, че стимулираме тази индустрия. /…/ Потребителят, не само в България, но и в целия свят, е обезличен.

Според доц. Димитрова в България идеята Slow Food има много привърженици, но като политика, нагласа и ценностна система тя липсва.

Цялото интервю с доц. Десислава Димитрова може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна