Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Carmen collection" - съвременната "Кармен" в Дома на културата в Пловдив

Довечера спектакълът Carmen Collection („Кармен-колекция”)  на балет „Арабеск” гостува в Дома на културата „Борис Христов”. 

Хореографът Боряна Сечанова пренася фаталната Кармен в едно модно дефиле от огън и студ – балерини в ролята на модели в артистични рокли, предвождани от Смъртта, представят вечния кръговрат на страстта – любов и смърт. 

Cпектакълът се заиграва с клишета от днешния ден като модния подиум и чалга културата - естествена среда на съвременните „карменситки”. Представлението е мост между съвременния динамичен живот и музика от едноименната опера на Жорж Бизе по мотиви от новелата „Кармен” на Проспер Мериме. 

Специално за този  проект композиторът Петър Дундаков  включва нови интерпретации на теми от класическата опера. Записът е осъществен от Симфоничния оркестър на БНР и с участието на ромската перкусионна група „Виртуозите от Нова Загора”. 

Сценографията и костюмите са от художничката Николина Костова-Богданова. Особено атрактивно е решението да облече главната героиня в 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени