Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за устойчиво използване на лечебните растения

35 вида лечебни растения са включени в списъка под специален режим на опазване и ползване. Това налага ограничение върху тяхното събиране в големи количества. Целта на тези мерки е в резултат на разумното ползване някои от тези видове да излязат от списъка с ограничение и да станат по-достъпни.

Всяка година юридическите лица, които искат да събират и да ползват лечебни растения, за които има ограничения и са под специален режим, са длъжни да подадат заявление до съответната Регионална инспекция по околната среда и водите и на базата на заявките инспекцията подава общо искане до Министерството на околната среда и водите.

До 10-и февруари всяка година министърът на околната среда определя какви количества е позволено да се ползват от лечебните растения под специален режим.

В област Пловдив има голямо разнообразие от видове диворастящи лечебни растения.

В предаването "12+3" Димитър Димитров - директор на Дирекция "Превантивна дейност в РИОСВ, представя информация за кои растения е дадено разрешение за ползване на територията на област Пловдив и в какви количества: червен божур-цвят, червен божур-грудка, зърнастец,  цвят лечебна иглика.

В заповедта на министъра са посочени и забранените за събиране за стопански цели растения. Димитров каза, че видовете са почти едни и същи всяка година: дилянка, исландски лишей, мечо грозде, оман, момина сълза, мурсалски чай.

Това се прави с цел тези видове да се отглеждат при култивирани условия. Има добри резултати. Не е забранено брането за лични нужди. За  различните растения ограниченията са до 1-2 кг.

България е на едно от първите места в света по износ на билки. Годишно у нас се събират около 17 хиляди тона билки, които се реализират за около 25 милиона евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени