Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Духовникова и Георги Господинов са тазгодишните посланици на "Отбора на надеждата"

Теодора Духовникова и Георги Господинов
Снимка: nacionalite.org

Актрисата Теодора Духовникова и писателят Георги Господинов са тазгодишните посланици на социалния проект на „Отбор на надеждата”. Двамата ще се включат в различни инициативи, чиято цел е да подпомогнат социалната интеграция на младежи в неравностойно положение.

Тази година „Отбор на надеждата” ще вземе участие за трети път на световно първенство по футбол за бездомни хора, стана ясно по време на предаването "Хоризонт до обед".

Дори за миг не съм се замислила, когато ми предложиха да стана посланик на надеждата, защото това е нещо, което аз правя често за приятели и познати. Ако някой има нужда, то теб трябва да подадеш ръка. Това е един нов повод да станем приятели с едни млади хора, на които се надявам моето приятелство да им бъде интересно. И да мога да им помагам, сподели Теодора Духовникова.

Футболът е литературна игра, още повече, че след играта остават историите, допълни Георги Господинов, който обясни, че е чупил крака си по време на мач, а случката става част от негов роман.

Дали отборът ще спечели, или не за мен не е толкова важно. Важно е, че тези неща стават видими и дори имаме идея как да продължим всичко това. Мислим да направим един конкурс за лични истории сред бездомните хора и децата в социалните институции „Аз и моята история“. С него искаме да покажем, че има хора, които искат да чуят техните истории, допълни Георги Господинов.

Хубаво е да се представяме на мястото на бездомните хора. Те имат достойнство. Някои от тях са обърнали съзнателно гръб на света, казва още той.

Мениджър на проекта „Отбор на надеждата“ е Виктор Кирков. Той съобщи, че откакто е започнал проекта през 2011-а година досега са постигнали 75 на сто успеваемост при социалната интеграция. Участвали са и на две световни първенства за бездомни хора.

Решението да се направи такова първенство е гениална. От една страна се извършва промяна с тези младежи, изграждайки ценни качества като дисциплина, организираност, отговорност, работа в екип. От друга страна, благодарение на медийния интерес, обществото разбира за тях и техните проблеми. Ние не сме в правото си да променя човешки съдби. Ние трябва да създаваме предпоставки хората да се променят сами, смята Виктор Кирков.

Той сподели, че искат тази година за вратар на „Отбора на надеждата“ да сложат бежанец. Той е момче от Мали, което бяга от войната в своята страна. Иска да остане в България и за една година е научил много добре български. Работи, ходи на училище и изкарва сам прехраната си.

Любомир Ахади е участвал на световното първенство за бездомни хора миналата година в Полша: В „Отбора на надеждата“ намерих нови приятели. Запознах се с много хора от различни страни. Правилата позволяват всички да играят еднакво време, затова се участва само веднъж на световно.

Вчера е стартирала кампанията по селекция на новия „Отбор на надеждата“. Той ще участва на Световното първенство за бездомни хора в Чили през октомври.

Чуйте разговора от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени