Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъкът върху пустеещите земи е единият вариант за решение на проблема

Снимка: БГНЕС

Данъкът върху пустеещите земи може да бъде фактор за решаването на проблема с тях. Друг вариант е държавата да ги предоставя за ползване за 5 години, каза  в предаването "12+3"  по "Хоризонт" анализаторът  на капиталови пазари Мариан Йорданов:

Сметките са, че данъкът върху пустеещите земи може да бъде един от факторите да се реши проблемът с тези земи. У нас има 5 милиона декара пустеещи земи. Ако те се разработят, само субсидиите за тях от Европа ще са 250 милиона на година, които в момента се пропускат. Отделно тези 5 милиона декара в момента силно обрастват с папрат, хвойна, дива круша, те няма да станат гора от бор и дъб, а ще станат гора от джанки, от глог. И какъв е проблемът? Проблемът е, че за да се изчисти един декар от храстите, тревите, малките дървета, трябват около 100 лева. Ако тази земя не е ваша, вие нямате интерес.


Затова единият начин е през данъка – но това ще  бъде бавен вариант. По-добър начин има - чуват се вече много гласове да се дават за 5 години пустеещите имоти. За тези 5 години ще има време този, който вложи тези 100 лева за изчистване, да си ги избие и да излезе и на печалба. След тези 5 години собственикът ще си има земя – тя ще струва 500 – 1000 лева, на декар, а ако не бъде изчистена, тя няма да струва и 100 лева на декар.


Интервюто на Даниела Якова с Мариан Йорданов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна