Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официалните чествания за Деня на победата в Киев са отменени

Украинските власти отмениха официалните чествания и парада в Киев по случай Деня на победата заради заплаха от провокации и терористични действия, съобщиха украински медии. Митинги са насрочени от Съюза на комунистите и от Партията на регионите.

Три хиляди служители на силите на реда и активисти на Евромайдана ще се грижат за реда в столицата и за охраната на събиранията на ветераните от Великата отечествена война. Представител на активистите обясни, че е създадена система за откриване на евентуалните провокатори:

Имаме идентификационна система, която е лесна за приложение на цялата територия на Киев, но тя ще бъде обявена сутринта в Деня на победата, за да не изтича информация за нея.
 
От "Десен сектор" обявиха, че се очакват провокации от името на организацията:

Решително ще бъдат пресичани всякакви опити за провокации, извършвани от името на "Десния сектор".

За охраната на ветераните от Великата отечествена война, някои от които се очаква да носят съветски символи и Георгиевски лентички, ще се грижат най-опитните от Евромайдана - т.нар. "афганци" - воювалите в Афганистан.

Готови сме да защитим нашите ветерани от всякакви посегателства, тъй като ветераните, нашите деди, извоюваха победата за нашата страна, заяви представител на ветераните от Афганистан.

Две хиляди души от специалните украински сили ще охраняват проявите за 9-и май в Одеса, където също са отменени масовите събирания.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна