Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи молебен за Светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Архиепископът на непризнатата Македонска църква Стефан присъства на благодарствения молебен за Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Молебенът бе отслужен от патриарх Неофит в катедралния храм "Свети Александър Невски" в София.

По време на тържествена Света литургия по случай деня на "Св. Св. Кирил и Методий" и 61-вата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, патриархът подчерта, че възстановяването на достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането. Според него с това дело е възстановена една правда и Българската патриаршия, която поради турско нашествие през 14 в. преустановява своето съществуване, отново е въздигната. В обръщението си към миряните в храм-паметника "Св. Александър Невски" главата на Българската православна църква обясни, че ако християнската вяра не стане определяща в живота ни, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния.

Патриарх Неофит определи очакванията в днешния ден към църквата ни, подчертавайки: 

Много са задачите, които днес стоят пред българската Патриаршия, въздигната преди 1100 години в патриаршеско достойнство. Родната ни църква се явява пазителка на словото на живия Бог. Тя днес е призвана да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяната на ценностите. 

Архиепископ Стефан каза че за Македонската православна църква няма по близка от Българската патриаршия в региона ни:

Македонската църква има неофициални контакти с по-голямата част от православните църкви,  но искаме особено да  установим отношения с вашата Църква не само като съседи, но и като Църква, която може да разбере най-добре нашия въпрос. 

На излизане от "Св. Александър Невски" патриарх Неофит благослови ученици, събрали се пред храма, водени от образователния министър Петър Стоянович.

Патриарх Неофит прие в Синодалната плата архиепископ Стефан и водената от него църковна делегация.  Те са у нас по покана председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, заедно с ръководството на Македонската академия на науките и изкуството, за първото общо отбелязване на деня на светите равноапостоли Кирил и Методий.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна