Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Солидарна България" пита политическите сили за позицията им за TTIP

Снимка: СБЖ

Договорът за свободна търговия между ЕС и САЩ е строго пазена тайна, заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт" Иво Христов от сдружение "Солидарна България".

Споразумението за безмитна търговия на ЕС и САЩ (на английски TTIP или The Transatlantic Trade and Investment Partnership) или "Трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство" крие огромни рискове за потребителите и би вкарало "през прозореца" ГМО-храните, шистовия газ, събирането на данни за потребителите и би отнело на страните много от лостовете им за провеждане на национална политика, сподели той.

От "Солидарна България" са попитали всички политически сили за позицията им относно споразумението и обещават да публикуват отговорите на сайта си.

Навсякъде дебатът обикаля около темата, без да може да влезе в същината й, тъй като не се знае почти нищо. А у нас се опасявам, че мнозина дори не знаят за какво става дума, дори партийни лидери. Не съм сигурен и дали има българин в делегацията, която води преговорите, тъй като тя се оформя от Комисариата по търговия на господин Кайл, тоест не е необходимо да има национални представители. Възможно е този договор да бъде сключен и договорен, без въобще да присъства българин в процедурата.

Интервюто с Иво Христов може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна