Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечер на световните премиери в Музикалната академия

НМА "Проф. Панчо Владигеров"
Снимка: НМА

С авторски концерт на проф. Александър Йосифов на 15-и май от 18 часа Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се включи в честванията на 100-годишнината от рождението на великия бас Борис Христов, обявени в световния календар на ЮНЕСКО.

Под мотото "Вечер на световните премиери" концертът ще включва неизпълнявани творби за клавирни ансамбли, представени от клавирните дуа Десислава Щерева - Евгения Симеонова и Дора и Анастас Славчеви. Специален гост ще бъде пианистът Йовчо Крушев, който ще изпълни за първи път пред публика Софийска рапсодия, посветена му от автора.


Защо свързвам (концерта) с Борис Христов? Защото
моята съдба, благодаря на Господ, беше свързана с Борис Христов. Смея да кажа, че благодарение на "Балкантон" и моето лично участие, Борис Христов се завърна в България и направи уникални записи, които останаха, между които - всички помнят, слушат всяка година на Нова година в 24 часа - "Многая лета" за българския народ, заедно с камбаните на "Александър Невски", споделя известният наш композитор и диригент.

Чуйте интервюто с проф. Александър Йосифов по повод неговия авторски концерт и много ценни спомени от срещите му с великия Борис Христов на родна земя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна