Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отказва да въре наследство на внуците на Златю Бояджиев

Наследниците на Златю Бояджиев не успяха да получат 5 картини на големия български художник, въпреки решението на Върховния касационен съд в тяхна полза. Ръководителите на Градската художествена галерия в Пловдив, на Института  "Старинен Пловдив" и юристите на Общината заявиха, че едва вчера са получили уведомителното писмо и настояват предаването на платната да стане с изпълнителен лист, в присъствието на съдия изпълнител. Чака се становище и на Министерството на културата.

Началото на съдебния спор датира от далечната 1992 година.  Днес внуците на Златю Бояджиев - Цена и Златин, дошли да получат в законовия срок картините „Баташкото клане”, „Обяд на моето семейство”, „Кукери” „Мъж на колене” и „Разстрел",  бяха посрещнати с категоричен отказ. Отсъстваше Албена Соколова - също е наследник,  която не е в Пловдив. Двамата нарекоха това „издевателство”.

За тези картини министърът на културата е констатирал при проверка, че нямат никакви документи. Върховният касационен съд е констатирал, че те са били на гостуване и ние трябва да си ги получим. Баща ми не дочака да ги види.

Нечистоплътност - така да го кажа. Това са хора, които са художници. Които би трябвало да имат отношение към личността Златю Бояджиев. И по този начин, по който се държат, те показват едно неуважение към него и към цялото семейство, което ние не го заслужаваме.

Директорът на Градската художествена галерия - Пловдив - Красимир Линков:

Не може вчера да има уведомително писмо и днеска ние веднага да предаваме картините, първо. И второ, не може двама наследника да идват, при положение, че са трима и да вземат наследство за трима души. Съдия-изпълнителят ще има тази задача да ги събере, те да могат да си уредят документите.

Адвокат Теодора Филипова заяви, че не се налага присъствието и на тримата наследници, за да бъдат предадени  картините.

Няма никаква законова пречка те да върнат въз основа на това решение, което ние го носим с мокър печат от ВКС. Влязло е в сила от 8 май.

Предстоящата процедура, за която настоява Община Пловдив ще отнеме минимум две седмици и единствено ще натовари финансово бюджета, защото трябва да се плащат допълнителни такси, а те съвсем не са малки, категорична е Теодора Филипова .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна