Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийските музикални седмици завършват в Пловдив с фантастичен концерт

| обновено на 28.05.14 в 11:49

Заключителният концерт от ХVІІІ-ите Австрийски музикални седмици в България ще се състои тази вечер в Пловдив, в Градския дом на културата „Борис Христов”, от 19 ч. Той ще бъде  в изпълнение на Държавна опера – Пловдив със солист Едуа Задори, която свири на цигулка, изработена през 1801 г. от Джоузеф Антонио Галиано. В програмата са включени увертюра към операта „Вълшебният стрелец” от Вебер, Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Барток.  

Диригентът Диан Чобанов е подготвил нова интерпретация на симфония №6 („Пасторалната”), базирана на редки писма от самия Бетовен, който обяснява детайлно картините на ползотворен селски труд и внезапна лятна буря в програмното произведениеАвстрийските музикални седмици в България са организирани от Австрийското посолство в София и Виенски клуб и са под патронажа на вицепрезидента Mаргарита Попова. На концерта в Пловдив ще присъства и посланикът на Австрия у нас Герхард Райвегер.

Покана за този финален концерт прави Мария Червенлиева – инициатор и организатор-създател на тези седмици, които някога започнаха от Пловдив.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени