Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Алексиев в радиодрама на Цветан Марангозов

Все закъснявам Все седя в погрешния влак
....
„Гъбата или обратното на обратното” е монолог. Създаден е през 1995 година в Мюнхен, където Цветан Марангозов прекарва голяма част от живота си от 1960 година насам. През 1997 г. пиесата е поставена в Народния театър „Иван Вазов” на сцената „На четвъртия етаж”. Режисьор на моноспектакъла е Клод Бонен. Радиоверсията, която ще чуете в неделя, 1 юни, е направена във Второ студио на БНР със съдействието на радиорежисьора Илия Атанасов.  


Невъзможното сега е баналното
....
Нищо в този текст не е отшумяло с времето. Човекът и капацитетът му за подчиняване на система, изискваща подчинение чрез насилие, имат и конкретни политически координати на съществуване и оцеляване в тоталитарно общество, но имат и обобщени политически измерения на сблъсъка на индивида с гротесково разместена цивилизационна йерархия на стойности. Ситуацията на споделяне на съкровен индивидуален опит, която продължава с подлагането му на разглеждане, анализ и обсъждане прави от моноспектакъла комуникативно и провокиращо произведение. Аудиото е фрапантно, защото посланието е директно и ясно, както това е присъщо на радиокомуникацията, но същевременно тук има гъвкав и живописен поетичен език, има и свръхчувствителност към изопаченото, има и амбиция за проникване в сърцевината.

Гъбата в мазето на тази глава
.....
Един удивителен и удивително актуален текст във великолепно актьорско изпълнение е предложението на Радиотеатъра в неделя за 1 юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна