Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Не виждам причина МИЕТ да бъде разделяно

Снимка: БГНЕС

Всяка загуба на избори носи конкретни последствия. Може правителството да е виновно, може и самата организация на изборите да е дала резултат в негативна насока. Така или иначе, всички проблеми на БСП трябва да се решават на "Позитано" 20 и ние трябва да се вслушаме в решенията на нашите членове.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по повод коментарите за възможни промени в кабинета Орешарски след евровота и допълни:

Още от първия ден съм с оставка в джоба си и няма проблем, ако ръководството на партията прецени, че не съм свършил работа за тази една година в сферата на икономиката, в сферата на енергетиката, в сферата на туризма и ако министър-председателят не е доволен от моята работа. За мен това не е проблем.

Министърът коментира и твърденията, че е необходима по-лява политика:

В тази една година правителството изпълни доста неща в социалната сфера - увеличаването на минималната работна заплата, увеличихме детските надбавки, обезщетенията за отглеждане на деца с увреждания, въведе се швейцарското правило, замрази се увеличаването на стаж и възраст,  върнаха се коледните добавки, имаше и великденски. Не бих казал, че в социалната политика в тази една година, не бяха свършени поетите ангажименти от страна на БСП в предизборната кампания. Хубаво е да има лява политика, но преди това трябва да бъдат и създадени тези средства. Пак казвам, за 1 година се свърши изключително много в социалната сфера.

Драгомир Стойнев не вижда причина ведомството да бъде разделяно, каквато възможност беше коментирана след вота:

Тук наистина освен икономика, енергетика има и туризъм, има и оперативна  програма, управление на европейски средства. Тук са и концесиите, тук се извършват и най-големите сделки в отбранителната индустрия. Но в крайна сметка, когато човек е енергичен и когато не се плаши от работа, не виждам причина министерството на този етап да бъде разделено.

Спирането на европейски средства не е свързано с проекта "Южен поток", категоричен е министърът:

Винаги съм бил в изключително добър диалог с ЕК. Нека да не забравяме, че преди една година този проект беше сложен "на трупчета" и почти нищо не беше свършено по него. За една година ние наистина постигнахме много, но нека да кажа, че не направихме нито една стъпка за проекта "Южен поток", тъй като вярвахме в проекта "Набуко", който наистина щеше да даде реална диверсификация на източниците на природен. Имаше огромна готовност от всички държави - членки на ЕС, през които щеше да мине тръбата. За съжаление, проектът "Набуко" пропадна, никой, дори ЕК и самият комисар Йотингер не можа точно да ми обясни каква е причината. Беше избран друг проект. Ние мигновено реагирахме, тъй като България е единствената държава, която подписа договор с консорциума "Шах Дениз 2" за доставка на един милиард кубически метра природен газ от Азербайджан. Започнахме работа по интерконекторната връзка с Гърция, т.е. работим за реалната диверсификация, но в крайна сметка това не е достатъчно. И тогава ние предприехме нужните действия по изграждането на  "Южен поток".
Работим в изключително тясно сътрудничество с Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия и за тях този инфраструктурен проект е приоритетен. Надявам се ЕК да намери повече солидарност в бъдещите си решения, тъй като, ако едни конкретни държави са обезпечени с доставки на природен газ от Русия, то други държави наистина са поставени в риск при евентуални конфликти, както е конфликтът в момента между Украйна и Русия.

Министърът изтъкна, че негово задължение е да осигури диверсификация на газовите доставки и изрази надежда, че европейските страни, чиито доставки са осигурени, ще проявят солидарност с тези, за които "Южен поток" е алтернатива.

Има обективен въпрос от страна на ЕК по търга за избор на изпълнител за „Южен поток“. Що се отнася до спирането на европейските програми, в момента търпим санкции заради грешки на миналото правителство,
заяви Стойнев.

Промените, които се предлагат в законодателството, отговарят на абсолютно всички промени, които са направени в другите държави-членки и изцяло описват газопроводи, които тръгват от трета страна към държава-членка на ЕС.

Интервюто на Петър Волгин с Драгомир Стойнев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна