Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дон Жуан" в Русе

Една от най-красивите моцартови опери ще оживее на сцената на Русенската опера на 6-и юни от 19.00 часа. 

"Най-великата творба за всички времена" – това е категоричната оценка на гениалните композитори Росини, Гуно и Вагнер за творбата на "чудото" Моцарт. Написана като комична опера, "Дон Жуан" се възприема с лекота, от нея струи настроение и ненатрапчив хумор, но провокира със своята житейска мъдрост и завладяваща драматургия.

Режисьор на новата постановка на операта ”Дон Жуан” е Огнян Драганов, който ще представи преди всичко един раздвижен, забавен и динамичен спектакъл. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев, за когото това заглавие е много специално и любимо. В ролята на Дон Жуан ще се представи Делян Славов. Вера Гиргинова и Деян Вачков ще видим в ролите на Дона Анна и Лепорело. Участват още великолепните солисти на Русенската опера Пламен Бейков, Николай Моцов, Владислава Гарвалова, Стоян Стоянджов, Даниела Караиванова, оркестър на Държавна опера - Русе и хор “Дунавски звуци“. Хормайстор - Стелияна Димитрова.

Със спектакъла на Русенската опера "Дон Жуан" ще се открие Десетото юбилейно издание на музикалния фестивал "Моцартови празници" в Правец през август.

Чуйте подробности за подготовката в интервюто с диригента Мартин Пантелеев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна