Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Има и нулев вариант - избори възможно най-скоро

Снимка: БГНЕС

Правителството трябва да изпълнява задачи от национален интерес, ако това няма как да се случи, най-добре е да се премине към нулев вариант - избори възможно най-скоро, заяви пред "Хоризонт" Янаки Стоилов - заместник-председател на парлментарната група на Коалиция за България.

Няма особенa изненада в това, което чухме. Това обаче, което за мен и за нас от Социалистическата партия е важно, е ние да поставим тези важни, актуални и конкретни задачи, които стоят пред страната. За нас най-важен е националният интерес и интересите на нашите избиратели, ние не сме коментирали въпроса за последствията, защото за мен времето, през което може да работи този парламент и правителство, е в по-гояма степен следствие не само на конкретната полтическа ситуация, а на това, какви задачи е в състояние да изпълни правителството. 

Към начертаните три варианта трябва да се има предвид, че съществува и нулев вариант, защото не е необходимо самоцелно да разсрочваме управлението, така че ние не бързаме то да бъде прекратено, но няма просто да си чертаем самоцелно времевите перспектви пред него. В началото на седмицата предстои заседание на Националния съвет, на което ще бъде обобщен и анализът и което е по-важно, оценката на досегашното управление, както и задачите – говорим за въпроси, които имат значиение за голям брой от българските граждани и за България и по които още в предстоящите месеци трябва да започнат конкретни действия. Условията са две – тези задачи или ще влязат като ангажимент на правителството и парламента и второто е, ако те бъдат приети в по-голямата си част, дали ще бъдат реализирани, защото тази една година по-някои от основните ангажименти на БСП се говореше в бъдеще време, което явно не е достатъчно да мотивира голяма част от избирателите да ни подкрепят. Затова другият въпрос е дали ние ще имаме пълноценната роля, като хора, които упражняват този мандат. Явно е, че тази една година БСП не получи това признание, така че тя или ще коригира това състояние, или тогава едва ли е необходимо просто да стоим, за да направим бюджета за следващите управляващи или да удължим своя престой в парламента.


За мен нулевият вариант е по-ранен от всеки от вариантите, посочени от Лютви Местан, т.е. ако ние в близките седмици не постигнем съгласие, защо е оправдано продължаването на дейността на парламента и правителството, няма смисъл да водим някакви разговори, консултации.
Ние не се притесняваме от предсрочни избори, но това ще изправи страната пред допълнителни проблеми, защото това не е изгодно не толкова за БСП, но включително за ДПС. На нас ние е нобходимо правителство, което категорично да отстоява българските интереси. Има започнати промени в страната, някои от които положителни, и те трябва да бъдат задълбочени и направени необратими. Ако в момента този процес бъде преустановен, това в крайна смета ще бъде срещу интересите на мнозинството от гражданите.

Интервюто на Даниела Големинова с Янаки Стоилов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна