Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Енчева - живот легенда

100-годишнината на пианистката Люба Енчева бе отбелязана в София и Пловдив от нейни ученици. За личността и делото на изявената пианистка и нейният значителен принос в развитието на клавирната музика у нас ни припомни в Метроном Анжела Тошева. В разговор с Милен Панайотов тя върна моменти от живота на „пианистката, целуната от Бога, в чиято музика се усеща небесно присъствие”.

Проф. Люба Енчева е родена на 9 август 1914 година в София. Едва десетгодишна се класира първа между шестдесет и пет кандидати на конкурс в Кралската консерватория „Джузепе Верди” в Милано, където учи в класа на професор Ренцо Лоренцони и на 16 години се дипломира с отличие и най-висока академична степен. През 1929 година заминава за Париж, където работи с Марсело Чампи, а по-късно продължава усъвършенстването си в Берлин в класа по пиано на Едвин Фишер. Едновременно изнася множество концерти в България и чужбина. През 1936 година Люба Енчева се явява на Виенския международен конкурс за пианисти, който е един от най-престижните в довоенна Европа, и печели осмо място и сребърен медал. Това е голям успех за българската пианистка, извоюван сред сто и шестдесет участника и начало на активна международна концертна дейност. На този конкурс второ място заема Емил Гилелс, с когото я свързва голямо приятелство до неговата кончина през 1985 година.

Люба Енчева е  концертирала не само като солист, но и в различни камерни формации. Дълги години е част от клавирно трио с Васил Стефанов и Константин Попов. Сътрудничи с квартет „Аврамов”, с Духовия квинтет към Филхармонията, с цигуларката Недялка Симеонова, виолончелиста Константин Попов и други. А в камерно дуо с кларинетиста Сава Димитров се изявява на сцената повече от 26 години. Редовно журира в най-престижни международни конкурси по пиано - „Чайковски”, „Шопен”, „Кралица Елизабет”, „Роберт Шуман”, „Бах”, „Дебюси”, „Бузони” и други.


В концертните й програми често присъстват произведенията на български композитори като Панчо Владигеров, Димитър Ненов, Парашкев Хаджиев, Георги Златев Черкин, които популяризира и в задграничните си изяви, ето защо към вълнуващите спомени на Анжела Тошева по повод 100-годишнината на тази голяма българка и изявена пианистка добавихме един „златен” запис от фонотеката на БНР - „Токата” от Димитър Ненов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна