Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Започва IX Международен фестивал на китарата "Плевен" 2023

В периода от 7 до 10 декември град Плевен се превръща в притегателно място за ценителите на китарното изкуство. Фестивалът се открива с концерт, в който участие взимат Плевенската филхармония, а солисти са победители от предни издания – Антоан Гереро и..

публикувано на 06.12.23 в 08:10

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна..

публикувано на 02.12.23 в 10:55
Перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев

Ритъмът като начин на живот

Енергия, съчетана с много вдъхновение, и разбира се, талант. Това определение може да бъде дадено за даровитите Аглея Канева и Александър Вичев, възпитаници на НУМТИ "Добрин Петков" в Пловдив със специалност "ударни инструменти". Младите изпълнители..

публикувано на 14.11.23 в 08:45

Слушай музика, спаси лапичка

Благотворителен концерт събира приятели и музиканти, обединили силите си, за да съберат средства за три организации, които са се посветили на това да променят съдбата на бездомните животни в България.  "Тази идея се заражда вече три години, но сега дойде..

публикувано на 08.11.23 в 17:30

Четвърто издание на "Дни на виолата"

В рамките на три дни от 6 до 8 ноември във фокус попадат виолата и композиторите, които са писали за този инструмент. Целта на фестивала е да се покажат техническите възможности и красотата на звука на виолата.  Идеята да възникнат "Дните на виолата"..

публикувано на 03.11.23 в 12:06

Концерт на оркестър "Кантус Фирмус" с музика на Бетовен под диригентството на Росен Гергов

Оркестрови шедьоври от Лудвиг ван Бетовен звучат на 20 октомври от 19.30 часа в зала "България". Събитието е важен акцент в есенното издание на "Европейски музикален фестивал". Централно място в програмата заема Тройният концерт за цигулка, виолончело,..

публикувано на 20.10.23 в 08:25

Световна премиера на операта "Полихедрон"

Именитата органистка проф. Нева Кръстева представя своята първа музикално-сценична творба "Полихедрон" на 22 октомври в Русе. "Реших да изградя творбата в духа на операта от XVII век. В нейната основа лежи една пиеса, която е написана на немски език от..

публикувано на 18.10.23 в 07:50

Нов симфоничен оркестър открива 33-тия си сезон

С гости от Италия и под почетния патронаж на Н. П. Джузепина Дзара, посланик на Италия на 16 октомври от 19.30 часа в зала "България", Нов симфоничен оркестър откриват своя концертен сезон. Програмата включва Увертюра "Севилският бръснар" от Джоакино..

публикувано на 16.10.23 в 08:35

"Fortisimo фамилия" с интересни филмови предложения

Стартира новият сезон на музикално-образователна програма "Фортисимо фамилия" на Софийската филхармония. Програма, която има за цел да въведе децата и родителите във вълшебния свят на класическата музика и да ги запознае с различни композитори и..

публикувано на 14.10.23 в 13:05

С концерт и представяне на игра започва есенното издание на фестивала Culturama

Темата за птиците, която тази година е основен фокус в петото издание на Culturama фест продължава и в есенните събития. На 1 октомври от 11 часа в Софийска градска художествена галерия, организаторите ще предложат на публиката забавно издание на..

публикувано на 30.09.23 в 20:05