Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Танев: Правителството на Орешарски беше обречено

Снимка: БГНЕС

Правителството беше обречено още от своето раждане, заяви пред "Хоризонт" политологът и университетски преподавател професор Тодор Танев.

Не знам защо е толкова голямо учудването на толкова много хора, след като става дума за хроника на предизвестена смърт от самото начало на раждането на това правителство преди една година, допълни Танев.

Ние помним, че то беше правителство без легитимност от първия ден, обаче беше напълно легално, а твърде дълго разкрач между легитимност и легалност не е възможна. Знаехме, че то е проевропейско, обаче поддържаше евразийски работи. То беше правителство на експертите, обаче фактически се нахвърли върху взимането на заеми и разпределението им и не проведе никаква реформа. Т.е. то така или иначе трябваше да си иде. Но зад него освен мандатоносителите, които трябва да операт пешкира, имам предвид БСП, има и мандатоархитекти и отговорност би следвало да се вземе главно от тях. Аз мисля, че имахме подобни случаи и с Беров в миналото, архитектът е все един и същ и тук става дума за старата фраза "Вземи парите и бягай", т.е. това правителство престава да обслужва това, има преразпределение на властите и пренагласяне, за да продължи същото, което имаме 20 и няколко години, по-напред. Това е опитът, който се прави в момента. Друг въпрос е дали ние ще стоим като ощипана публика, или този път ще се вземем в ръце и ще започнем да обсъждаме макропроблемите.

Обстоятелствата този път са нови, макар че се опитват тези, които са архитектите, да поддържат стара партитура. Минало е времето на националните държави. Една държава не може да прави с парите си или с армията си каквото си иска. Ние сме скачени съдове със световните процеси, те са много динамични. И понеже са много по-динамични от много други пъти в миналото, те наистина изискват в момента голямо гънене от архитектите на българската политика. Да видим дали ще удържат този път.

Тодор Танев коментира изказаната позиция на ДПС, че не може да се строи "Южен поток" въпреки Брюксел:

За европейската ориентация, декларирана от ДПС, аз не съм я виждал токова ясно в предния ден, по-предния, предния месец, с избора на това правителство и с избора на една спорна фигура – Пеевски, да бъде номиниран в листата. Извинявайте, кой се хваща за това нещо? Там няма такова нещо, там има обръчи от фирми и става дума много отдавна за интереси, които не са подчертано български.

Според Танев бъдещият кабинет ще получи тежко наследство:

Говорим за пренареждане на огромни икономически интереси, каквото може да се вземе до тогава и за политическото му легитимиране след това. Следващото правителство ще има тежка основа – никакви реформи, бюджетен дефицит , енергетиката, която ще гръмне, почти е пред катастрофа, но опасното е - чие ще е това правителство. То истинско преходно правителство ли ще е, което ще доведе до пренаписване на правилата, още един път ли ще влезем в турболенцията, или този път ще направим реформите, които са необходими. Това е въпросът. Старите партии до момента не показват възможности за реформаторско поведение.

Интервюто с Тодор Танев може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна