Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културното наследство на Италия

БНР Новини
Колизеумът в Рим
Снимка: Анелия Кръндева




В началото на следващия месец предстои поредната смяна на ротационното председателство на Съвета на ЕС, което от 1 юли се поема от Италия. Страна с богата история, прочула се с шедьоврите на своите творци в изобразителното изкуството, киното и великолепната природа. Обединена Европа преживя поредната криза, която се отрази негативно не само на икономическото и социално развитие, но и на културния обмен и на състоянието на много културни обекти.

Дори в Италия, която с право се гордее, че е една от трите страни в Европа с най-богато културно наследство (другите две са България и Гърция), се появиха мнения, че е възможно много от това културното наследство да пострада, поради липса на средства за реставрация и съхранение на паметниците на културата.
Независимо от икономическите проблеми, които оставят навсякъде своя отпечатък, италиански паметници на културата наскоро бяха отличени от Европейската комисия и Europa Nostra с наградата на Европейския съюз за културно наследство. Сред тях са Basilica Palladiana, Виченца, Teatro Sociale, Бергамо, традиционната архитектура в Аланя Валсесия. Целта на наградата за културно наследство на ЕС е не само да се отбележат високи постижения в тази област, но и да се насърчава високо качество на уменията и стандартите в консервацията.

В резултат на ползотворното културно сътрудничество между България и Италия, на няколко пъти получаваме обратно културно-исторически ценности, които са изнесени нелегално от страната. Със своя опит в областта на опазването на културно-историческото наследство Италия би могла да ни окаже голямо съдействие.

За социализацията и популяризирането на културното наследство на Италия разговаряме с Анна Амендоладжине, директор на Италианския културен институт в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени