Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров: Във футбола като в историята всичко е възможно

knigi_bgnes
Снимка: БГНЕС


Във футбола като в историята всичко е възможно. И в най-безнадеждната ситуация надеждата е жива, докато съдията или Господ не свирят последния съдийски сигнал.

Тази максима можете да откриете в една от историите на Георги Бърдаров, обединени в книгата "27  истории за футбола". Книгата излиза само дни преди откриването на Мондиала в Бразилия.
Това не е просто книга за футбола. В нея няма суха статистика, резултати, голмайстори, картони. Това е книга, в която са събрани истории за силата на духа.
Не съм професионален писател, казва Бърдаров, който е климатолог и специалист по етнорелигиозни конфликти. Преподавател е в Геолого-географския факултет на Софийския университет. Обича да пътува. Автор е на нашумелия разказ "За петата ракия или колко е хубав животът".
 

Първоначално идеята беше историите да са сто, но броят постепенно намаля. Няма символика в книгата, идеята е да се избяга от клишето. Освен историите на Зидан и Марадона са разказани и съдбите на Гаринча и Гиби, които имат един и същ прякор - Радостта на народа, разказа Бърдаров в студиото на "Хоризонт до обед".

Тренирал съм футбол. Като малък получих като подарък книгата "В плен на златната богиня" на Антоно Антонов - Тонич. Тази книга вдъхновила Бърдаров също да разказва истории.

Фен съм на Уругвай и съм пристрастен и като правя прогнозата за предстоящото Световно първенство, каза още Георги Бърдаров.

Цялото интервю на Савелина Савова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна