Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция "Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа"

Проф. Дичев: Има фрагментиране на лявото пространство

Снимка: БГНЕС
Станишев цели да спаси собствената си кожа, а партията губи непрекъснато доверие. Случва се онова, което ставаше с десницата  през 90-те години - фрагментиране на лявото пространство, коментира политическата обстановка в България в предаването "Хоризонт до обед" проф. Ивайло Дичев.

Все повече леви формации - мастодонтът се разпада. Причината за това е, че страхът от репресии на новата власт вече отпадна, а той държеше заедно партията много години. Освен това, партията беше обединена от носталгия по миналото, а това е абсурдно да се държи не около идеология, а около това какво е било преди. Това е странна форма на идеологизиране на спомените за миналото. Десните пък демонизират миналото. Дошло е време да анализираме Социализма - престъпленията и успехите. Една от причината за бедите ни е, че имаме крайно идеологическо отношение към миналото.

Проф. Дичев е сред организаторите на международна конференция, посветена на 25-годишнината от падането на Комунизма.

На 12-и и 13-и юни 2014-а г. Американският научен център в София ще бъде домакин на форума „Живот след падането: преди и сега в Югоизточна Европа“. Конференцията събира в София учени от 10 страни, които ще обсъдят теми, свързани със съвременния живот на посткомунистическите държави, връзките между миналото и настоящето и начина, по който хората си спомнят за този период след неговия крах.

Кристофър Скарбъро, стипендиант и научен сътрудник на Американския научен център в София, доцент по история и директор на програмата „Хонорс“ в Кингс Колидж, също е сред организаторите на конференцията. В студиото на "Хоризонт до обед" каза, че е живял в Хасково и е преподавал там.

Ерик де Сена, директор на Американския научен център отбеляза че, икономиката през онези години не дава възможност да се забележи нейният ръст и това е историята, която обикновено се разказва за краха на социализма.

Целия разговор в "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна