Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското дружество за защита на птиците започва преброяване на белите щъркели

Снимка: БТА

Българското дружество за защита на птиците започва преброяване на белите щъркели. Проявата е международна и се провежда на всеки 10 години в цяла Европа. В нея могат да се включат и доброволци, като за целта трябва да се регистрират в онлайн платформа. Репортаж на Надежда Николова.

Преброяването на белите щъркели цели да се установи числеността на тези птици към настоящия момент. От друга, страна учените разбират кои са причините за намаляването на броя на тези птици, какво е състоянието на земите, водите, селищата и влажните зони. По време на преброяването, което ще се проведе в две поредни лета, ще бъдат обходени хиляди населени места. Ще бъде описано всяко щъркелово гнездо, дали птиците са се завърнали от Африка, имат ли малки, къде се намира гнездото, върху дърво, комин, църква или електрически стълб, обяснява Свилен Чешмеджиев, национален координатор на преброяването.

Тъй като голяма част от гнездата не са обезопасени, стоят на платформа,  ако има възможност ще си сътрудничим с местни хора и дружества за повдигане и обезопасяване на тези гнезда.

Теодора Петрова от българското дружество за защита на птиците.

Желанието ни е тази година с кампанията за преброяването на щъркела да тестваме модел на наука, в която участват и обикновените граждани. Още повече, че става дума за един вид, който е индикатор за качеството на живот и за здравето на всеки от нас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна