Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански сигнал за незаконна сеч

Снимка: БГНЕС


Граждански сигнал до Омбудсмана на Репубрика България, с копие до Главния прокурор, до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, до председателя на Комисията за защита на конкуренцията, до министъра на земеделието и храните цели да разкрие схемите за поголовна незаконна сеч в районите на Ботевград и Самоков. Сигналът е придружен с редица конкретни доказателства, които трябва да бъдат проверени с твърдението, че зад тази поголовна сеч стои организирана престъпна група. Един от авторите на този сигнал, проф. Михаил Константинов, коментира в "Преди всички": В момента няма българска гора, в която да не вилнее дървената мафия. До 2-3 години ще смъкнат и последното дърво в България, ако не ги спрем. Конкретно в Самоков има една фирма, която си има собственик, който е общински съветник, който издава разрешителни. Сам си издава разрешителни, сам си сече. Разрешаваше на братовчед си, а сега разрешава на себе си...Щетите са огромни. Сече се поголовно в държавата през последните години, особено. В цяла Стара планина се сече, във Витоша, Странджа.
Корупцията е огромна. Да си спомняте нещо за схемата 19-45? На всяко 19-о число шефовете на големите горски стопанства идват да отчетат 45 хиляди лева. Пошумя се, пошумя се и се зъмълча. Беше посочено едно конкретно име, на една заместник-министърка. Обвиняват я във взимане на конкретни суми, тя се прави, че нищо няма. какво ви говори това.
Аз накрая предлагам хората да излязат с брадви и с колове и да ги спрат тия автомобили. Да се приеме закон срещу незаконната сеч моментално. При всяка незаконна констатирана сеч - конфискация и унищожаване на автомобилите, резачките. Няма друг начин да ги спрете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна