Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученички от Немската гимназия организират концерт в подкрепа на болно дете

Снимка: Фейсбук

11-класничката от Немската гимназия Рени Младенова в началото на втория срок решава да организира концерт, с който да помогне на човек в нужда. Споделя идеята със своята съученичка Ина Георгиева, която веднага я подкрепила.

Историята, която ги провокира, е на 6-годишният Златин от Бургас. Той страда от мускулна дистрофия. Често е боледувал и се наложило да му махнат третата сливица. След операцията момченцето не се събужда. Едва след два дни, когато отваря очички, се установява това заболяване. Лекарите поставят диагнозата, за която в света няма лечение. Единственият начин тя да бъде забавена, за да може Златин да има пълноценен живот, е ежедневна рехабилитация или експериментално лечение в Русия или Израел, което струва съответно 19 хиляди и 30 хиляди лева. Това е непосилна сума за родителите. Ежедневната рехабилитация на ден струва между 20 и 50 лева. Държавата отпуска годишно на деца като Златин едва 40 такива рехабилитации.

След като успяват да привлекат вниманието на връстниците си, Рени и Ина започват да работят по богата програма, която ще може да се види на благотворителния концерт, организиран от тях. "Мюзик хистъри джъмп" ще се проведе тази вечер от 19 часа в "София лайв клуб". Входът е 7 лева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна