Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курсове по обучение за реакции при бедствия за лекарите

Лекарите и останалият медицински персонал да минават веднъж годишно на курсове по обучение за реакции при бедствени ситуации. Това е предложението, което беше представено на Европейска конференция "Интеграция за адекватна и навременна реакция на лечебните заведения при екстремни ситуации".

Преди лекарите да се дипломират и да вземат специалност, много малка част от тяхното обучение обръща внимание на предмета "Медицина на бедствията". Според полк. д-р Ростислав Костадинов, началник на Учебно-научния отдел  във Военно-медицинска академия, медицинските екипи, пристигнали на мястото на трагедията във Варна и Добрич, са действали правилно.

Това, което те трябва да правят по време на бедствие, почти не влиза в тяхното обучение. Това, което ние предлагаме, всеки един от лекарите да набира определен брой кредити или в зависимост от това как ще бъде прието, но трябва ежегодно да преминава практическо и теоретическо обучение по медицина на бедствените ситуации. Тези курсове могат да бъдат провеждани във висшите учебни заведения, в университетите, които имат секции по медицина на бедствените ситуации с подготвени преподаватели във ВМА. Може това да бъде едно съвместно с БЧК и с БЛС. Защото, когато стане бедствие, докато дойде помощта, минават два, три, четири часа. А в тези два, три, четири часа са хората, които са в близост, те трябва да бъдат подготвени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна