Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Хората виждат само върха на айсберга на скандала със Саркози

Снимка: личен архив

Скандалът, който се развихря около личността на бившият президент на франция Никола Саркози, е само върхът на айсберга. Това коментира за предаването "12+3" на "Хоризонт" Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция. Той припомни, че Саркози е подслушван заради съмнения, че кандидат-президентската му кампания е била финансирана от режима на Муамар Кадафи.

В рамките на това подслушване, наредено от прокуратурата във връзка с разследване на финансирането на кампанията на Саркози от 2007-а г., излязоха тези елементи, които доведоха до повдигането на обвинения за корупция на висши магистрати. Всъщност Саркози е търсел, чрез свои връзки във Върховния касационен съд на Франция, да получи информация по текущите дела, които го касаят, и да повлияе на техния изход. Второто обвинение е процедурно – става дума за спор дали неговите бележници с писания по време на президентството му могат да бъдат използвани в съдебните процедури. За 5-6 процедури, по които той е разследван, там се намират потенциални доказателства.


Манов изтъкна, че друг бивш президент на Франция – Жак Ширак е осъден за действия с 20-годишна давност, защото е назначавал служители в партията си, докато е бил кмет на Париж. Саркози е бил разследван за свои действия като министър, за потенциана злоупотреба с милонерка на достопочтена възраст, за поръчани без публична процедура социологически проучвания за сметка на Елисейския дворец. Кампанията на Саркози през 2012-а г. е надхвърлила лимита от 22 млн. евро. с няколкостотин хиляди евро и съдът не е признал сметката, допълни Манов. Затова и Саркози не е получил държавна субсидия в размер на 50% и партията му е трябвало да събира средства, за да бъдат върнати кредитите.

През последните няколко седмици все повече се говореше за евентуално негово връщане, само че нещата се промениха от 2012-а г. Много от неговите бивши съратници днес тайно се амбицират за лична кариера и тайно мислят за 2017-а г., когато са следващите президентски избори, и някак си използват този случай, за да подлеят мълчаливо вода на евентуално завръщане на Саркози.


Интервюто на Даниела Якова със Стефан Манов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени