Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранимир Ботев: Слуховете за зараза от хепатит "А" в морската вода са тенденциозни и спекулативни

Снимка: БГНЕС

Слуховете за зараза от хепатит "А" в морската вода са тенденциозни и спекулативни, заяви във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.Информацията е била публикувана и в румънски сайтове,но вече има официално опровержение чрез румънскато Министерство на външните работи. Даниела Стойнова с още информация:

Бранимир Ботев допълни, че след разговор с румънски дипломати, информацията е опровергана, а изявлението на български специалист за хепатит А в морето, трябва да се разследва.

Ако някой иска да си продава залежалите ваксини, генерирайки просто паника в обществото, това вече би трябвало да бъде обект на разследване и действително прокуратурата би трябвало да се заинтересува.

Директорът на регионалната здравна инспекция Светла Станева посочи, че инспекцията извършва непрекъснати проверки и няма регистрирана заболеваемост.

Направили сме необходимото, за да почиват хората нормално и нямаме препоръки към тях да се пазят от морската вода, от чешмяната вода.

Кметът на града Иван Портних също опроверга слуховете.

Никаква предпоставка за подобни твърдения няма. Виждате туристите, виждате, че плажовете са пълни и морето е пълно и няма никаква заплаха за хората, които са тук, точно напротив.


Към медиите се обърна и областният управител Иван Великов.

Да покажете щастливите туристи, които се намират на плажовете на Варна, на цялото българско черноморие и да ги уверите, че държавата е изкючителен, сериозен гарант, както за безопасността, така и за здравето на българските граждани и на гостите на българското черноморие.

На финала на събитието Ботев, Портних и Великов влязоха в морето и пиха морска вода, за да докажат твърденията си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени