Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Аспарухово" ще протестират срещу евакуацията

| обновено на 06.07.14 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Жители на варненския квартал "Аспарухово" планират за утре протест срещу принудителната евакуация. В социалната мрежа "Фейсбук" има призив под наслов: "Ние сме тук и повече няма да позволим нито един гражданин да бъде изведен от дома си насилствено". 

До момента над 1 000 души са изведени от опасните зони и опасните жилища в "Аспарухово". Вчера кметът на Варна Иван Портних информира, че 70 са съборените опасни сгради, както и 30 магазини. За събаряне са определени още остават още 15 обекта. 

Междувременно продължава изграждането на аварийното селище, където се поставени фургоните за евакуирани хора.  В понеделник ще бъде сформирана комисия от експерти, която ще извърши оглед на лагера, след като бъде готов, за да бъде въведен в експлоатация. 

Всички търговски дружества, които имат имоти на територията на засегнатия от бедствието район, да чистят регулярно терените си от прах - това предписание ще бъде изпратено утре от районната администрация до собствениците. Почистени са микросметищата под моста, продължава чистенето на деретата, миенето на улици, дезинфекцията и събарянето на опасни постройки. 

За първи път в общината е подадена молба за събаряне на сграда - на ул. „Кирил и Методий” 79. Осигурена е малогабаритна техника за почистване в местността „Вилите”. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени