Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска читалня на открито се провежда за трети път в Пловдив

За трета поредна година в Пловдив се провежда лятна читалня за деца на открито. В градинката "Седмото тепе” до Римския стадион малчуганите имат възможност не само да избират между много и интересни книжки, но и се учат как да си направят читателски дневник, рисуват и играят. Организатори са Центъра за работа с доброволци и Народната библиотека "Иван Вазов".

Шест издателства подкрепят инициативата тази година, като предлагат детски книги, списания, енциклопедии на открити щандове. Има и много книжки, дарени от граждани.

В едно от ателиетата децата съставят приказки и правят книжки. Да рисува заедно с тях тук  е 17-годишната Мария-Йоана Стоянова , която е доброволец към младежката секция на един от Лайънс клубовете:

Обичат много да оцветяват и рисуват и хубавото е, че те рисуват по начин, по който те виждат нещата. Децата рисуват с много весели цветове, защото самото им детство е много весело и на мен ми доставя много голямо удоволствие да гледам с колко весели цветове рисуват.

След приключване на лятната читалня Мария-Йоана ще преподава италиански в организираните безплатни езикови курсове за деца. Малчуганите ще могат да изучават също английски, немски и френски, като занятията ще се провеждат от понеделник до четврътък в Детския отдел на библиотека "Иван Вазов".  Курсовете ще се водят от ученици на езиковите гимназии в града.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна